Mia en Wilfried ontvangen gasten die willen genieten van de rust in de oude dorpskern van Neerharen.

't Klein Gerigt is een voormalige boerderij waarvan twee bijgebouwen gerestaureerd en ingericht zijn als gastenverblijf. Het grootste is geschikt voor acht personen, het andere voor maximaal zes personen.

Ze liggen samen met het woonhuis rond een binnenkoer, maar hebben aparte ingangen en terrasjes met voldoende privacy.
 

 

In 't Klein Gerigt kan men gezellig samen zijn met familie of vrienden. Kinderen kunnen er spelen en van de dieren genieten, terwijl de volwassenen op het terras bijpraten of in de zon een boek lezen. Er is ook een petanquebaan en in de zomermaanden staat er een zwembad. Je kan van hieruit prachtige wandelingen maken langs de Zuid-Willemsvaart naar Oud-Rekem of langs de Maas naar het gehucht Herbricht.

Andere wandelroutes leiden je vanuit één van de vijf toegangspoorten door Het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook de Voerstreek is niet veraf. Neerharen ligt op een kruispunt van steden en streken: Maastricht is vlakbij, Maaseik, Tongeren en Hasselt liggen op vijfentwintig kilometer. Fietsers rijden naar het noorden langs het - vlakke - fietspadennetwerk doorheen het Maasland, naar het zuiden wordt het in Haspengouw iets heuvelachtiger en naar het westen komt men al snel in de lommerrijke Kempense bossen terecht. Naar het oosten kan men in Uikhoven met het voetveer de Maas oversteken om Nederlands Limburg te gaan verkennen.
 
 

We zijn beiden afkomstig van Midden-Limburg, maar omdat we werk vonden in het Maasland , zochten we er ook een plek om te wonen. In 1988 vonden we een hoeve met bijgebouwen langs de Heirbaan in Neerharen.

Wilfried en dochter Jana aan het verbouwen
We begonnen te plannen en te verbouwen terwijl onze drie dochters opgroeiden en er speelden in de stallen, de tuin en het puin. Soms hielpen ze zelfs mee met het afbreken van een muurtje of het timmeren van een hok. Het liefst van al gaven ze de lammetjes de fles of maakten een ritje met paard en koets.We woonden zelf twee jaar in een tot woonruimte omgebouwd bijgebouw, waarvoor we nadien een andere bestemming zochten. Die vonden we in het plattelandstoerisme. Na weer enkele jaren van bouwen en aanpassen startten we in 2001 met het ontvangen van toeristen.
 

Op een oude kadasterkaart zagen we in de omgeving van onze woning, naar de abdij van Hocht toe, een plaats die aangeduid werd als ’'t Gerigts Veld’ en ‘Langs Gerigter Weg’. Volgens heemkundigen zou het iets te maken hebben met de rechtspraak in de Middeleeuwen, dus een plaats (veld) waar recht gesproken werd. Meestal gebeurde dit aan of onder een lindeboom, die als symbool geldt voor de rechtspraak. Het toeval wil dat er voor onze woning twee mooie oude lindebomen staan. Anderzijds vertelden ons oudere dorpsbewoners dat er vroeger langs de Kasteelstraat een vierkantshoeve stond, die bekend stond als 'Het Gerigt'. Wij kozen dus voor 't Klein Gerigt om zo een verbinding met het verleden en de woonplaats te maken.

 
Geen frames zichtbaar? Klik dan hier voor de volledige website.
't Klein Gerigt - 2022
meest recente update: 2022-01-30
Contact: tel. +32 89 721692 - e-mail: info@kleingerigt.be